?>#lang="en-US" Ако някои от имейлите Ви фигурират в този списък, сменете паролите им веднага! – IT Transactions
Spam
Ако някои от имейлите Ви фигурират в този списък, сменете паролите им веднага!

Октрит е огромен SPAM лист, съдържащ над 700 милиона мейл адреса. Фрапиращото в случая е, че втората част на този списък съдържа паролите към голяма част от мейл адресите.

Проверете дали Вашият имейл адрес е сред тези 700 млн адреса в haveibeenpwned.com.

Този сайт се управлява от експерта по компютърна сигурност Трой Хънт (Troy Hunt). “Това е най-големият единен набор от данни, на който съм се натъквал” пише специалистът в сайта си – “това са адресите на почти всеки мъж, жена и дете в цяла Европа”, споделя Трой Хънт.

Данните са събрани  чрез софтуер, наречен просто “Onliner Spambot”. Onliner се използва за разпращане на зловредният софтуер Ursnif към уязвими компютри с Windows. Троянският кон след това краде пароли, номера на кредитни карти и друга лична информация, подмамвайки потребителят да отвори прикачения файл в имейла, който заразява компютъра. Имейлите са маскирани като фактури от държавни органи, хотелски резервации, уведомления от DHL.

“Onliner Spambot” има IP адреси в Холандия, но Хънт подчертава, че няма да ги публикува, опасявайки се от по-нататъшното разпространение на данните.

Регулиращите органи са уведомени, но нищо все още не се е случило.

Това, което може всеки да направи е да провери дали неговият имейл е в списъка и по-важното е, да провери дали знаят паролата му. И да действа незабавно – все пак, ако знаете, че някой е направил копие на ключа за дома ви, щяхте със сигурност да смените ключалката.

Внимавайте със спама

Специалистите предупреждават, че е важно да внимавате, когато получавате спам съобщения. Да кликате върху връзки в тях или да отговаряте на съобщенията е рисковано – може да се изложите на всякакви опасности – да проникнат в данните ви или по невнимание да инсталирате вирус на компютъра си. Поддържайте актуализирана антивирусна програма, която да е постоянно активна на вашия компютър.

Внимавайте и дали от вашия собствен имейл адрес не се изпраща спам. Най-вероятният симптом за това са автоматични отговори или “адресът не е разпознат” (‘address not recognised’).

Първоначален източник: IFLScience.

Share your thoughts

share what,s happening in your mind about this post